logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A dominatus kori pénzérmék

Diocletianus idejére az aureus a font 1/70-ed részére csökkent, aminek jele a 0 (= 70) volt, majd ezt javította 1/60-ad arányra (jelzése a E = 60). Az ezüstérmék (denarius, an- toninianus) ezüsttartalma már a Kr. u. 3. sz. közepe óta fokozatosan csökkent, mígnem csak a külső bevonatra korlátozódott (subaeratus). Ezért Diocletianus 294-től új ezüstpénzt vezetett be, a dupla denariusnak megfelelő (3,4 gr. ezüsttartalmú) argenteust. Ebből 96 db nyomott egy fontot, ezért előfordul rajtuk a XCVI jelzés. Ennek váltópénze volt a follis (= zacskó), mely bronzból készült 3,8 % ezüsttartalommal, és 10 gr.-ot nyomott. Ennek ötödrésze lehetett a denarius communis, melynek hátoldalát babérkoszorú díszítette. Diocletianus ármaximáló rendeletében ez szerepel alapegységként.

A pénzreformot Nagy Constantinus folytatta. 324-ben rögzítette az aranypénz súlyát 1/72- ed fontban (= 4,5 gr.), és ezt a címletet solidusnak (= szilárd, megbízható; ebből származik szo- líd szavunk, de a zsold is) nevezte el. Ennek fele a semissis harmada a tremissis. Ezeknél fontosabb szerepet töltött be az új ezüst váltópénz, a siliqua, mely 2,3 gr. súlyú volt. A denarius communis és a follis helyébe 346-tól kezdve fokozatosan a nagyobb bronzpénzek léptek, az ún. pecunia maiorinák (20-24 mm átmérőjű), ill. a centenionalisok (8-15 mm átmérőjű).

A pénzérmék előlapján változatlanul az uralkodók és családtagjaik láthatók, de új jelvények (diadém, nimbus) és új jelzők jelentek meg, mint a P F = pius felix, D N = dominus noster. A hátoldalon a hadsereg, ill. a katonai sikerek a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kaptak, ami a következő köriratokban jutott kifejezésre: FIDES MILITVM (a katonák hűsége), CONCORDIA EXERCITVVM (a seregek egyetértése), VICTORIA AVGG (= Augustorum duorum: a két Augustus győzelme). Constantinus alatt jelentek meg az első érmék Krisztus-monogrammal (egymásra helyezett XP betűk).Gesztelyi Tamás