logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Számvitel az ókori Rómában - Összegzés

A számvitel története több ezeréves, és az ősi civilizációkra vezethető vissza. A számvitel kezdeti fejlődése visszanyúlik az ősi Mezopotámiához, és szorosan kapcsolódik az írás, a számolás és a pénzt fejlődéséhez (Ókori számvitel II.).

Értelemszerűen az ókorban még nem lehet a számvitel jelenlegi értelmezéséről beszélni, csak a tulajdonosok vagyonában bekövetkezett változások leltárszerű feljegyzéséről. A kereskedelmi tevékenység megjelenése és fejlődése szükségessé tette a tevékenység eredményének megállapítását, a piaci szereplők tranzakcióinak nyilvántartását. (Tóth, 1996, pp. 11-21.)

A nyugat-rómaibirodalom számviteli nyilvántartási rendszere kiterjedt a társadalom minden szintjére, a családtól az államszervezetig. Hogy milyen erős hatása volt, bizonyítja, hogy bukása után a kelet-római birodalomban folytatódtak a bonyolult elszámolási módszerek, a római számviteli hagyományokat folytatták egy ideig Olaszországban és a későbbi években az egyházi szervezet is átvette (Ókori számvitel I.).Németh Natasa