logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Számvitel az ókori Rómában - Bevezetés

„Az emberiség már évezredek óta hordozza magában a környezetének megváltoztatásával, átalakításával kapcsolatos igényt. ... Már az ókor embere is rögzítette gondolatait, az életterében lezajló fontosabb változásokat. Ezt akkor kő- és agyagtáblára, illetve papirusztekercsekre tette meg. ... Bizonyos szempontból sokat fejlődött a kultúra, de a lényeg ugyanaz, mint ezer évvel ezelőtt: írott és íratlan szabályok terelik rendezett mederbe az emberi kapcsolatokat. Ez különösen igaz a gazdaságra, a gazdálkodókra, illetve az ezzel kapcsolatban lévő események rögzítésére.” (Szücs, 2005, p. 5.)

Az ókort a szakértők jelentős része az írásbeliség megjelenésétől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig terjedő időszakra határolja be. Az első ismert írásos emlékek ékírással készültek i.e. 3500 körül, amit az őskor végének és az ókor kezdetének tekintünk. Az ókor végének a legtöbb történelemtudós a Nyugatrómai Birodalom bukását (i.sz.476) tartja.

Az ókor elején az ember már birtokolta a tüzet és a kommunikációban számos egyedi jelrendszert alkalmazott. Kialakultak a civilizáció bölcsői, ahol az ott élő emberek társadalmi csoportokba rendeződtek. A mezőgazdasági és állattenyésztési ismeretek összegyűjtése nagyobb termelékenységet eredményezett, ami a kereskedelem lehetőségét jelentette. Az első civilizációk Mezopotámiában, Egyiptomban, Indiában, Krétán alakultak ki, de meg kell említeni Kínát és a közép-amerikai civilizációkat is.Németh Natasa - Számvitel az ókori Rómában