logo

IX Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Ökológiai imperializmus

Bizonyos, hogy a római meleg periódus is előmozdította azt a jelenséget, amit gyakran neveznek Róma „ökológiai imperializmusának”. Ma már bizonyosnak tűnik, hogy a Római Birodalom ökoszisztémája meglehetősen egységesült, ami elsősorban a mediterrán flóra és fauna expanzióját jelentette, de nem kizárólagosan, hiszen a Birodalom peremvidékeiről, sőt azon kívülről is érkeztek új fajok, amelyeket sikerült meghonosítani: így a rizst (Oryza sativa) a Kr. e. 3. században Indiából; a barackot (Prunus armeniaca) a Kr. e. 2. század végén Armeniából; a cseresznyét (Prunus avium) a Kr. e. 1. században Cappadociából; vagy a gránátalmát (Punica gntna- tum) a Kaukázus vidékéről. Egyedül Britanniába több mint ötven új növényfajt hoztak be a rómaiak: főként gyümölcsöket, fűszer- növényeket és zöldségféléket (Van dér Veen et al., 2008).

A mai Ausztria, Belgium, Észak- Franciaország, Németország, Magyarország, Luxemburg, Hollandia és Svájc területén kb. négyszáz különféle település archeobotanikai adatait gyűjtötték össze, amiből a kutatók megállapították, hogy tíz növényféle igen ritkán (kevesebb, mint tíz helyen) fordult elő: rizs, csicseriborsó, pisztácia, gránátalma, fekete bors, fokhagyma, mag, dinnye, vagyis ezek értékes egzotikus importcikkeknek számítottak. Tíz és harminc település között fordult elő az olíva- és a datolyamag, így ezek is viszonylag ritkának számítottak Közép-Nyugat-Európában. Az egyeden kivétel a füge, amit hetvennégy helyen találtak meg, bár ez is importból származott.
A többi helyen szinte valamennyi olyan növényfajta előfordult, amit Európában termesztenek. Érdekes, hogy a zeller, a kapor és a szilva - amiket ma tipikusan „római” növényeknek tartunk már a római hódítás előtti rétegekben is előfordultak (például Bibractel Mount Beuvray vaskori oppidumbarí). A kutatás azt is egyértelműen kimutatta, hogy a „római” ételek fogyasztása ebben a térségben a katonai településekről terjedt el a polgári lakosság körében (Bakels-Jacomet, 2003).Forrás: Grüll Tibor - A Római Birodalom ökologiai hatásai (Tanulmány)