logo

XVII Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Bevezetés (Az Államkincstár a köztársaság kori Rómában)

A római köztársaság korában az állami vagyon részét képező készpénzt és nemesfémeket az államkincstár (aerarium) kezelte, melynek feladatát KNIEP az állami ki-, illetve befizetések lebonyolításában ragadja meg. Bár a kincstár nem minősült önálló állami szervnek és nem rendelkezett jogi személyiséggel sem, ezért csak más állami szerveken keresztül tudott működni, a történetíróknál az aerarium mégis elkülönülten, mintegy önálló állami szervként jelenik meg.

Számos esetben az antik források az állam szűkös anyagi helyzetét, ezen belül elsősorban a készpénzhiányt a kincstár ürességével érzékeltetik, máskor a kincstár bezárásával vagy zárva tartásával jelzik az állam kedvező anyagi helyzetét. Sok esetben az államkincstárból való kifizetésre utalással jelzik azt, hogy az adott ügy hátterében közjogi viszonyról van szó. Mindezek jobb megértése indokolja az államkincstár működésének részletesebb elemzését.Bajánházy István