logo

V December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Via Aurelia és a Via Aemilia.

A via Aureliát i. e. 241-ben C. Aurelius Cotta építtette, aki abban az évben a censori tisztséget töltötte be. Cottának már gyakorlata volt az útépítésben: az első pun háború idején, i. e. 252-ben consulként Siciliában felügyelte egy katonai út megépítését, amely Agrigentum (Agrigento) és Panormus (Palermo) városát kötötte össze.

A Rómából kiinduló via Aurelia a pons Aemiliuson haladt át a Tiberis felett, majd nyugati irányba hagyta el a várost; miután Aurelianus fala megépült (i. sz. 270-273 k.) a porta Aurelián haladt keresztül. Az út kb. 25 mérföldet (40 km) megtéve jutott el a Tirrhén-tenger partján Alsiumba, majd észak felé Cosába és Pisába, ahol az eredeti út végállomása volt. E két város azért volt rendkívül fontos, mivel a köztársaságkorban Cosa volt az egyetlen római kikötő Genua és Roma között (a haditengerészet számára fontos a ligurokkal, gallokkal és a punokkal vívott háborúkban), Pisában pedig katonai helyőrség állomásozott.

A via Aureliát i. e. 109-ben kb. 200 mérfölddel (320 km) meghosszabbította M. Aemilius Scaurus, akiről az út a via Aemilia Scaura nevet nyerte. Ez az útvonal Dertona (Tortona), Placentia (Piacenza), Cremona (Cremona), Aquileia és Genua (Genova) városokat kötötte össze, ahonnan a via Postumián haladva Gallia Narbonensis tartományba lehetett továbbjutni.


Forrás: Grüll Tibor A Római Birodalom történeti földrajza 5 Gazdasági földrajz