logo

V December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Piacok.

A piac fogalmán tágabb gazdasági értelemben minden olyan - akár tényleges, akár elvont - helyet értünk, ahol a jószág, pénz vagy munkaerő cseréje zajlik. A csere lebonyolításához eladókra és vevőkre, vagyis a javak kínálatára és keresletére van szükség. Szűkebb, hagyományos értelemben a piacok konkrét helyek, amelyek a bizonyos árukkal való rendszeres kereskedést szolgálják. Ha viszont a kereskedés nem helyszínekhez, hanem időpontokhoz és/vagy eseményekhez kötötten zajlik, azt vásárnak nevezzük.

A piacon kínált jószág jellege alapján beszélhetünk árupiacokról (pl. rabszolgapiac); szolgáltatáspiacokról, ahol a szolgáltatások cserélnek gazdát (pl. iskolák, kórházak); munkaerőpiacról, ami a munkaerő kínálatának (háztartások) és keresletének (vállalatok) „találkozóhelye”; tőke- és pénzpiacokról (bankok), amik a tőkével, befektetésekkel, pénzzel való kereskedés helyszínei.Forrás: Grüll Tibor - A Római Birodalom gazdasága