logo

XVII Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Egyéb intézkedések a házasságban, válás

A házasságon belül a feleség jogilag a férjéhez tartozott, viszont ha az apa továbbra is patria potestasként akar uralkodni a lánya felett, akkor a férj általában sikeresen beperelhette az interdictum de uxore demonstenda ac ckicenda peres eljárással.

A szigorúan megkötött házasságot csak meghatározott formában lehetett felbontani. Lásd. diffareatio útján és remancipatio útján.

A házasság felbontására vonatkozó törvény a dirimitur matrimonium divortio, emellett a repudium. Ezután divortiumnak kell nevezni, amely a mentium vel quia diverzifikációja diversas partes eunt, qui distrdhunt matrimonium, ez jelzi, hogy hivatalosan ellenszerződés törli a konszenzusos házasságot.

A Repudium kijelenti, hogy a házasság egyoldalúan a másik hozzájárulása nélkül felmondható: communi consensu repudium. A divortium érvényességéhez hét tanú szükséges vagy válási levelet kell készíteni a libellus divortii seu repudii-nak vagy a nuntius-nak.

A konubin egy hivatalos együttélési forma, de az influenza maritales hiányzik.Nábozny Natasa