logo

I Quintilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Öt csont

Ezt a játékot öt kaviccsal, öt birkabokacsonttal vagy pénzdarabbal játszották. Az egyik játékos leguggolva előre nyújtotta jobb kezét, nyitott tenyérrel lefelé, s kézfejére tette az öt kavicsot. A feladatot két lépcsőben kellett megoldani. A játékos a kézfejéről a magasba dobta az öt kavicsot, és ahogy hullottak lefelé, megint csak kézfejével megpróbálta elkapni őket. Az ujjaival nem foghatta meg a kavicsokat. A cél az volt, hogy minél több kavicsot fogjon föl a kézfején.
Természetesen gyakran előfordult, hogy több kavics a földre hullott. Ekkor kezdődött a játék második része. A játékos a kézfején lévő kavicsokat újra a magasba dobta, s amíg azok a levegőben voltak, gyorsan fölmarkolhatta a földre hullott kavicsokat, és immáron markában a kavicsokkal, kézfejével megpróbálta újra elkapni a lefelé hulló kavicsokat. A játék végén összeszámolták a markában is kézfején lévő kavicsokat. Miután minden játékos próbát tett, az lett a győztes, akinek több kavicsot sikerült összegyűjtenie. Egyenlő számú kavics esetén a kézfejen felfogott kavicsok száma döntött. A játék így sem egyszerű, de két szabály még nehezebbé teszi.

1. Csak az veheti feji a földre esett kavicsokat, akinek az első dobás után legalább egy kavicsot sikerült kézfején felfogni.

2. A második dobás után csak az számolhatja össze kavicsait, akinek másodszor is sikerült legalább egy kavicsot felfogni a kézfején, vagyis a tenyerében levő kavicsok csak ebben az esetben számítanak bele a játékba.

Valamivel egyszerűbb a játék akkor, ha a köveket nem kell még egyszer a magasba dobni, hanem a földre hullott darabokat úgy kell felszedni, hogy az. először felfogott kövek le ne essenek a játékos kezéről. Ebben az esetben a fölszedés során leesett kavicsok kiesnek a játékból.

Ha pénzzel játsszátok a pentelithát, a játék még nehezebb.Forrás: Német György: Ókori játékok