logo

I Quintilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Király és hóhér

Ezt a játékot több játékos játssza egyetlen bokacsonttal, de dobókockával is kipróbálhatjátok.
A játékosok sorban dobnak. Aki először egyest dob, lesz a király, aki először hatost, a hóhér. Ezután kezdődik a voltaképpeni játék. Aki hármast dob, újra dobhat. Aki négyest, az veszít. A király elítéli a négyest dobó játékost, és a hóhér végrehajtja az ítéletet. Az ítélet a szokás szerint néhány ütés egy törülközővel az elítélt hátsó fertályára.

Azt, hogy hányat üt a hóhér, a király dönti el. A király és a hóhér azonban csak egy ideig érezheti magát biztonságban. Ha ugyanis egy másik játékos egyest dob, a királyt letaszítja trónjáról, s ő lesz az új király. Ugyanígy az, aki hatost dob, átveszi a hóhér szerepét, és minden megy tovább.

Mások úgy játszották, hogy a játék során csak a hatos dobás jár helycserével, vagyis aki hatost dob, átveszi a hóhér szerepét, és a korábbi hóhérból lesz az új király. Ebben az esetben az, aki egyest dob, újra dobhat.

Ha dobókockával játszunk, az egyes a királyt jelenti, a hatos a hóhért, a négyes veszít, s aki kettest, hármast vagy ötöst dob, újra dobhat.Forrás: Német György: Ókori játékok