logo

I Quintilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Dobókocka

A kocka el van vetve! — mondta Julius Caesar, és seregével átkelt a Rubicon folyón, újabb polgár-háborúba sodorva ezzel a lépésével a Római Birodalmat. Nem minden kockajáték járt persze ilyen végzetes következményekkel, de tudjuk, hogy ezen a szerencsejátékon óriási vagyonok úsztak el az ókortól napjainkig. Mivel a kockázás alapvetően szerencsejáték, a felnőttek legalább olyan gyakran játszották, mint a gyerekek.


1. Ki dob a legtöbbet?

Három kockával játszották. Előre megállapodtak, hogy egy pont, vagyis a kocka egy szeme mennyit ér. Aki a legtöbbet dobta a három kockával, nyerte a kört. A vesztesek saját dobásuk értékét levonták a győztes dobásának értékéből, s a különbözetet kifizették. Vegyünk egy példát. Három játékos (A, B és C) játszik három kockával. Megállapodnak benne, hogy egy pont egy drachmát ér. Sorban dobnak, A 16-ot, B 12-t és C 18-at. C nyeri a kört. Nyereménye A-tól két drachma, B-től pedig hat drachma.


2. Ki dob a legtöbbet?

A játék másik lehetősége az, hogy mindhárom játékos minden kör előtt betesz egy bizonyos összeget, mondjuk 3-3 drachmát a bankba. Aki a legtöbbet dobja, az viszi el a bankot, vagyis a 9 drachmát.

Fontos szabály, hogy a három kockát mindig pohárból és sohasem kézből dobták, mivel ezzel is elejét akarták venni az esetleges csalásnak. A kockadobó pohár ma is ismert.


Forrás: Német György: Ókori játékok