logo

VIII Sextilis AD

Vitellius (69).

Epit. de Caes. 8.4.
„Félmeztelenül a Gemonia-lépcsőkhöz hurcolták, ahol Sabinust, Vespasianus bátyját hagyta egykor meggyilkolni. ”

A Gemonia-lépcsők, vagyis a Scalae Gemoniae a Capitolium valószínűleg északnyugati lejtőjén elhelyezkedő lépcsősor volt, amely a kivégzések helyszínéül szolgált az ókori Rómában, illetve amelyen keresztül az áldozatok holttesteit egy kampóval a Tiberis folyóba húzták.

Az epitomátor mellett több ókori auktor is ezen a néven említi. Gemoniae néven szerepel Suetoniusnál és Tacitusnál. Cassius Dio az anabasmoi (άναβασμοί) szóval hivatkozik rá. Plinius Gradus Gemitoriinek nevezi a lépcsőket, Tertullianus pedig Gradus Gemoniinek. A lépcsősor először a Tiberius uralmának idejét tárgyaló történetírói munkákban tűnik fel, korábban valószínűleg nem létezett. Richardson elmélete szerint az Arxra vezető Gradus Monetae helyett építették, miután azt az uralkodó építészei lerombolták Concordia templomának felújítása és kibővítése során.

Titus Flavius Sabinust nem a Gemonia-lépcsőknél gyilkolták meg 69 decemberében, hanem a Palatínuson, Vitellius szeme láttára. A holttestet azonban valóban a lépcsőkhöz hurcolták később a gyilkosok Tacitus leírása szerint.Forrás: részletek Sólyom Márk: Epitome de Caesaribus, Az utolsó latin nyelven írt pogány történeti munka című doktori disszertációjából (2018)