logo

VIII Sextilis AD

Tacitus (275-276) és Florianus (276).

Epit. de Caes. 36.1.
„Tacitus (...) uralmának kétszázadik napján Tarsusban halt meg láz következtében.”

Tacitust valamikor 275 végén (november / december) kiáltották ki imperátorrá és valószínűleg 276 júliusában halt meg, tehát az epitomátor által feltételezett 200 napos uralkodási idő nagyjából pontos lehet. Eutropius és a Historia Augusta szerint hat hónapos uralkodás után vesztette életét a császár, utóbbi forrás a gyilkosság és a láz következtében történő halál verzióját is elmeséli.
Aurelius Victor, Zósimos és Zónaras Tyanát nevezik meg az uralkodó halálának helyszíneként, amely az Epitome által említett Tarsushoz hasonlóan Kis-Ázsia délkeleti részén fekvő város. Tacitus valószínűleg inkább Tyanában halt meg és az epitomátor Tarsust említő adata nem pontos, illetve a várost Florianus halálával lehet kapcsolatba hozni. A görög nyelvű források egyöntetűen állítják, hogy katonák ölték meg a császárt.Epit. de Caes. 36.2.
„Equitius Probus”

Probus nevét az ókori szöveghagyományban egyedülálló módon közli az Epitome. A császár AEQVITI feliratú pénzei alapján elképezelhetőnek tartják a történészek, hogy valóban Equitiusnak hívták az imperátort, bár az érméi előlapján mindig csak a Marcus Aurelius Probus felirat olvasható. Lehetséges ugyanakkor, hogy fiktív névről van csupán szó, amellyel az epitomátor propagandisztikus célból vérségi kapcsolatba szerette volna hozni a IV. század második felének híres magister officiorumát, Flavius Equitiust a III. századi uralkodóval.Epit. de Caes. 36.2.
„Florianus uralmának hatvanadik napján (...) saját vérét ontva öngyilkos lett”

Eutropius nyolcvan, Szent Jeromos pedig nyolcvannyolc napos uralmat társít Florianushoz. Kienast szerint 276 júliusa és szeptembere között viselte a bíbort. Aurelius Victor, a Historia Augusta és Szent Jeromos szerint Florianust meggyilkolták.


Forrás: részletek Sólyom Márk: Epitome de Caesaribus, Az utolsó latin nyelven írt pogány történeti munka című doktori disszertációjából (2018)