logo

XXVII Novembris AD

Építési és fűtési technikák

A rómaiak az etruszk és a hellén örökséget saját szájuk íze szerint továbbfejlesztették, és tökéletesítették. Különösen eredményesnek bizonyult az új építőanyagokkal való kísérletezések sora. Ez tökéletesen megfelelt a gyakorlatias római népnek, a görögökkel és az egyiptomiakkal ellentétben csak azzal foglalkoztak, hogy a belső tér minél tágasabb legyen, a homlokzat pedig minél díszesebb; a külsőség nem hozta őket különösebb izgalomba. Ezt az öntöttfalazás technikájával a Kr.e. 2. században sikerült megvalósítaniuk. Elhagyhatták a hatalmas, faragott köveket, vagy a napon szárított téglát.

A vízben kötő habarcs, a cement lehetővé tette a deszkazsaluzást, amelyet kőzúzalékkal /caementa/ és hidraulikus mésszel /opus caementicium/, valamint vulkáni hamuval töltöttek ki, lényegében feltalálva a betont. Az így öntött fal szilárd volt, ellenállt az időjárásnak és még a víz alatt is kötött. A látható felületeket vakolattal vagy pártafallal burkolták.

romaikor_kepTérfedéshez, áthidaláshoz szívesen használták a boltívet. Egymástól meghatározott távolságra boltíveket és bordákat készítettek a gondosan előkészített zsaluzaton, majd a bordák közötti kazettákba, habarcsba ágyazott téglát és puzola törmeléket öntöttek. Kizárólag félkör alakú boltozatokat és gömbkupolákat építettek.

A városok építésekor az utcákat keskenyre tervezték, és a legtöbb ház eleinte vályogtéglából, fából állt, így gyakorta volt tűzvész.

Hogy a terjedő tüzet gyorsan megállítsák, a vízvezetékeket használták fel. A hidegebb tájak, illetve a fürdők vizét központilag fűtötték és melegítették. Már a Kr.e. 1. századtól padlófűtést alkalmaztak (hypocaustum).
A fűtendő helyiség alatt egy 80-100 cm-es üreges teret képeztek ki. Fölötte a padlót téglából rakott oszlop tartotta. Az épületen kívül létesített fűtőkamrából légcsatornán átvezették a meleg levegőt az üregbe. Gyakran a fűtendő helyiség falába is üreges téglákat (tubulus) raktak, amelyek szintén a földalatti zárt légtérhez tartoztak.


Forrás:
http://www.rpgportal.hu/content/view/1847/458/