logo

VII December AD

Tufák

Vulkáni eredetű, lyukacsos szerkezetű kőzetekA rómaiak által használt tufák:

Cappellaccio
Gyenge minőségű szürke tufa (lágy és törékeny)
A Róma környéki dombokon bányászták a VII-V. században Felhasználták utak, vízvezetékek és városfalak építésére pl. Iuppiter Capitolinus temploma (ma az alapzata látható)


Grotta Oscura
sárgás színű, porózus tufa, leginkább a Kr. e. IV. században használták.
A Tiberis jobb partján bányászták. A Kr. e. II. század után a jobb minőségű anyagok kiszorították ebből készültek a serviusi városfalak sokat használtak belőle az Aqua Marcia építkezésein.


Fidenae
Sárgás színű tufa, a Tiberis bal partján, a várostól 16 km-re bányászták. A Kr. e. V-II. században használták, hatalmas tömbökben. A servisui városfalak Aventinus és Palatinus közötti része ebből készült


Monteverde
Világos szürkésbarna tufa, fehér, vagy sötét (vörös, fekete) erezettel. A Ianiculus mögött kezdték bányászni, a folyó mentén Maglianáig megtalálható.
A Kr. e. II. századtól a modern korig használták. Ezzel kövezték a Basilica Aemiliát. Az Aqua Virgo és Aqua Alsietina jórészt ebből készült.


Anio
Vörösesbarna tufa. Az Anio mentén bányászták a Kr.e. II. század közepétől. Leginkább a Kr. e. I-Kr. u. I. századokban használták. Ebből készült a Basilica Aemilia falazataT. Horváth Ágnes


Forrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/av%C3%A1rosanyagimegjelen%C3%A9se