logo

IX Sextilis AD

Pons Cestius (Ponte Cestio vagy Ponte S. Bartolomeo)

Valamikor Kr. e. 62–27 között, a pons Fabricius után, valószínűleg Kr. e. 44-ben épült.A Tiberis sziget és a Trans Tiberim között áll. A pons Fabricius folytatásaként a szemközti oldalon.
A Tiberis-sziget és a Tiberis jobbpartja között ez volt az első híd. Építtetőjét pontosan nem ismerjük, a neves Cestius nemzetség több tagja is szóba jöhet, aki mint curator viarum felügyelte az építkezést.

Ez a híd is sokszor sérült, a IV. században I. Valentinianus és Valens császárok is újjáépíttették, 370-ben Gratianus pedig újra fel is avatta pons Gratiani néven. Ezt a hídon felirat örökíti meg. A megújult híd peperinóból és tufából készült, aminek homlokzati részeit tufával borították.

romaikor_kepAz eredeti hidat a XIX. század végén, 1888–1892 között, amikor a Tiberis ágát kiszélesítették, lerombolták, majd 48-ról 76 méteresre meghosszabbítva újjáépült, ugyanis az ókori híd nem volt a megnövekedett távolság áthidalásához elég hosszú.

Az új építmény egyharmada megőrizte az ókori szerkezetet. A lerombolt hídelemek egy része pedig a Marcellus-színház környéki ásatásokkor kerültek elő.T. Horváth Ágnes


Forrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/hidak