logo

XXVIII Novembris AD

A római világ történelme.

Az Appennini-félsziget földjét az i. e. 2. évezred folyamán az ősi, mediterrán népek csoportjába tartozó ligurok, siculusok, sicanusok stb. törzsei lakták. Az Itália történetét kialakító italicus törzsek bevándorlása a görögökéhez hasonló módon folyt le, és összefüggött azokkal a népmegmozdulásokkal, amelyek Közép és Nyugat-Európában a 2. évezred elején és végén lebonyolódtak.
Az indogermán etnikumú italicus törzsek első hulláma i. e. 1800 körül érkezett a félszigetre, akkor, mikor az achaiok a Balkán félszigetre, a második a dór vándorlással közel egy időben, i. e. 1100 körül. Ehhez a bevándorláshoz járult a későbbiekben a trák-illyr törzsek valamiféle behatása is az északi partvidékekre, úgyhogy az 1. évezred elején, az etruszkokkal kiegészülve, az umber, sabell, samnis, oszk stb., a nemzetiségi társadalom fokán álló törzsek alkották azt az etnikai alapot, amely az itáliai történelmet kialakította.

A római történelem alakulására nagy hatást gyakoroltak a későbbiekben a punok, a görög gyarmatosok és a gallok is - ebből a bonyolult etnikai és történelmi helyzetből nőtt ki, s lett a világ urává az itáliai nép.

A római történelemben az i e. 1. évezred és az i. sz. 1. évezred első felének eseményei a következőképpen tagolódnak:

a királyság és a korai köztársaság kora a i. e. 8. sz. - i. e. 3. sz.
köztársaság fénykora és bukása a császárság kora: i. e. 3. sz.- i. e. 50
Caesar, a Iuliusok és a Claudiusok kora Nero i. e. 50.- i. sz. 54
és a Flaviusok kora i. sz. 54-98
Traianus, Hadrianus és az Antoninusok kora i. sz. 2. sz.
Severusok kora i. sz. 3. sz.
Diocletianus és Constantinus kora i. sz. 4. sz.


Forrás: Hajnóczi Gyula Az építészet története (ókor)