logo

V December AD

Petra - sziklatemplomok

A keleti provinciák római építészetének különleges emlékei a jordániai Petra sziklatemplomai és sírjai. A sziklafalból kifaragott, oszloprendes architektúrájú homlokzatuk a vidék ősi művészetének elemeit is felhasználja. Jellegzetességük párkányokkal tagolt, többszintes kialakításuk, többnyire sima vagy domborműves falmezőkkel a pilaszterek vagy oszlopok között.

romaikor_kepA legismertebb sziklatemplom ezektől eltérő megoldású. Alsó szintjét hat korintuszi oszlop tagolja. A négy közbenső mögött előcsarnokot faragtak ki a sziklából, ahonnan a belső tér nyílik. A szélső oszlopok előtt golyvázott párkány a négy közbenső fölött töretlenül ugrik ki, és oromzatot hord. Az e mögött húzódó attika-fal választja el a második szintet. Ezen az előcsarnok fölött mély fülkében oszlopokkal körülvett, tömör körtemplomocska áll, kúpos tetővel és csúcsdísszel lezárva.

A fülkét kétoldalt két-két oszloppal tagolt saroképítmények fogják közre, a teljes homlokzatnak megfelelő oromzat indításaival lezárva. Külső homlokzatuk architektúrája a fülkét határoló oldalaikon megismétlődik.

Az i. sz. II. századból származó homlokzat csonka oromzatával a késői császárkor kedvelt motívumának korai példája.Forrás:
http://www.sulinet.hu/eletmod/hogyantovabb/tovabbtanulas/elokeszito/muveszettortenet/2het/roma.html