logo

V December AD

Pont du Gard

A Nimes városát 40 km távolságból ellátó aquaeductusnak a Gard folyó völgyét áthidaló szakasza, francia nevén a Gard hídja, az i. sz. I. század első felében épült.

A 270 m hosszú, a parti hegyvonulat és a folyómeder közötti szintkülönbséghez igazodva 50 m magas építmény az aquaeductusok hagyományos alakját követő, háromszintes, pilléres ívsor. Az alacsonyabb pilléreken nyugvó hat alsó, és a magasabbakon nyugvó tizenegy középső árkádív mindegyike 24,5 m fesztávolságú a víz fölötti egy-egy szélesebb ív kivételével.
Legfelül alacsony árkádsor húzódik, három-három ívvel minden alsó fölött, ill. néggyel a szélesebb mederív fölött. Ez az ívsor hordja magas tömör falak között a kővályúkból összeállított és kőlapokkal lefedett vízvezető csatornát.

romaikor_kepAz építmény teljes egészében faragott kőtömbökből épült. Szerkezeti megoldása a kor technikai felkészültségének magas színvonalát bizonyítja. A nagyszabású állványozást igénylő íveket a helyszínre már kifaragva szállított, egységes méretű, ék alakú tömbökből falazták. A Pont du Gard csaknem teljes épségben áll.

Csaknem egyidejűleg a Pont du Garddal épült a spanyolországi Segoviában az annál karcsúbb, 820 m hosszú, kétszintes vízvezetéki híd. A magas alsó árkádsoron álló alacsonyabb felső ívsoron nyugszik a vízvezető csatorna.Forrás:
http://www.sulinet.hu/eletmod/hogyantovabb/tovabbtanulas/elokeszito/muveszettortenet/2het/roma.html