logo

XXVII September AD

Borostyán tárgyak

Az ékszerek mellett hétköznapi tárgyakat, szobrocskákat is készítettek borostyánból, de fontos megjegyeznem, hogy a szakdolgozatom témája csak a borostyánékszerekre terjed ki. Ilyen tárgyak Germania Inferiorból, Pannoniából és Aquileiából is előkerültek. A tárgyak ábrázolhattak valamilyen istenséget (Amort, Pant, Silenust, Venust, Dionysost ), embert és állatot (kutyát, madarat), gyümölcsöt (szőlőt, fügét), sőt, hétköznapi tárgyat és eszközt készíthettek belőlük (orsókarika, tál, játékok, kagyló, fésű). Ezek mellett borostyánból faragott maszk is került elő.
A pannoniai állatokat, erószokat és istenségeket, embereket ábrázoló figurák Aquileiában készülhettek. A Germania Inferior-beli nijmegen-i temetőből borostyánkő-orsó, kagyló, és medvefigura került elő. Készítésük körülbelül a műhelyek működésének legintenzívebb időszakával, a Kr. u. I. század eleje II. század első fele közötti időszakkal eshetnek egybe.

A borostyántárgyak kora császárkori óriási népszerűségére engednek következtetni a Borostyánkő-út mentén, Poetovioból eredeztethető borostyánleletek.; Zgornja Hajdinából borostyán játékkockák, kagyló, Ptuj-Obvoznica 7. sírjából pedig borostyánkőből faragott illatszeres tároló, dobozka, halat és madarat ábrázoló faragott teknő, és egy kagyló kerültek elő kísérőleletekként. Sopronból (Scarbantia) is ismerünk különféle borostyántárgyakat: libát és halat ábrázoló, és egy maszkot ábrázoló borostyánkőből faragott tárolót, kanalat, kakast és geniust ábrázoló szobrocskát, valamint játékkockákat.Forrás: részletek Szűcs Flóra Tünde: Borostyánkő ékszerek Pannoniában c. szakdolgozatából