logo

XIX Februarius AD

Vercingetorix (Kr.e. 72-Kr. e. 46)

Vercingetorix (Kr.e. 72-Kr. e. 46), (franciául: Vercingétorix) az arvernusok törzsfője volt, aki Kr.e. 53-ban és 52-ben felkelést vezetett a Római Birodalom ellen. A neve gallul annyit jelent: a menetelő emberek főkirálya”; a „menetelő emberek” gyalogságot jelent. A nevét a gallok úgy ejtették: werkingetoríksz.

Születési dátuma vitatott. Az is lehet, hogy nem volt több 17 évesnél, amikor először szembeszállt Caesar légióival.

romaikor_kepKr.e. 58 és Kr. e. 53 között Julius Caesar a gall háborúban alávetette a Gallia Narbonensis provincián túl élő kelta törzseket.

A Caesar elleni korábbi felkelések helyi jellegűek voltak - mint például Ambiorix felkelése Kr.e. 54-ben, Vercingetorixnak azonban sikerült az összes gall törzset egyesítenie a rómaiak elleni háborúban, és korszerűbb hadvezetési stílusban harcolnia. Már apja, Celtillus is a törzsek egyesítésén dolgozott, és azért ölték meg a gallok, mert egész Gallia királya akart lenni.

Vercingetorix Kr. e. 52 telén kezdte el összevonni erőit, amikor Caesar Gallia Cisalpinában volt. Az arvernus nemesek kezdetben ellenálltak Vercingetorixnak, köztük a nagybátyja, Gobanito, de ő a szegényeket hívta hadba, legyőzte ellenfeleit és királynak kiáltották ki. Szövetséget kötött a többi törzzsel, fővezéri rangot kapott, és tekintélyét kemény fegyelemmel és túszok szedésével bástyázta körül. A gallok közt először alkalmazta az erődített helyekre való visszavonulás taktikáját és a római légiók utánpótlásának megnehezítésére használta a felperzselt föld taktikáját is.

Vercingetorix megjelenik az Asterix képregény sorozatban is, az Asterix és a törzsfő pajzsa és az Asterix, a gall részekben.