logo

I Junius AD

Lecticariusok.

A lecticariusok kollégiuma dáciai sajátosság Ilyenek létezéséről a pannóniai felíratok nem tesznek említést. Ezek a vagyonos polgárok kényelmes közlekedésének biztosítására gyaloghintókkal álltak az őket felfogadok rendelkezésére. Jelentős vagyonnal rendelkezhettek, amit az bizonyít, hogy Sarmizegetusaban, Dácia fővárosában, Conelius Cornelianust szerződtették jogi képviselőjükül.

„Deae Nemesi Regin(ae) Cornel(ius) Cornelianus defen(sor) lecticar(iorum) et Júlia Bessa con(n) iux eius ex voto posuer(unt).” (CIL III. 1438.)

E felirat azt bizonyítja, hogy miközben C. Cornelianus az igazságszolgáltatás istennőjének állít emléket, hálásan emlékezik meg az őt ügyvédjüknek megbízó lecticariusokról. A feliratból kitűnik az is, hogy a nevezett nem mint a kollégium tagja, hanem mint a kollégium defensora állította fel emlékkövét, s így arra következtethetünk, hogy a vagyonnal rendelkező kollégiumok egyes esetekben szerződés útján biztosították képviseletüket, védelmüket a különböző perekben.Forrás: Biró János: Kollégiumok a római Daciában