logo

I Junius AD

Az utriclariusok.

Dáciában az iparos kollégiumok közül elsőként az utriclariusok kollégiumai jelentkeztek először. (CIL III. 1547.) A történészek az utriclariusok foglalkozásával kapcsolatban nem tudtak megegyezni. Boissieu, Marquardt és Blühmer olajos és borostömlők gyártásával foglalkozó iparosoknak minősíti a kollégiumba tömörült személyeket, Calvet egy érem dombor-képére hivatkozva, olyan tutaj osoknak tartotta őket, akik tutajaikat tömlőkből állították össze. Hirscihfeld Suetoniusra hivatkozva az utriclariusokat zenészeknek, kürtösöknek mondja.

Király Pál a CIL III, XII. 982. sz. feliratára hivatkozva folyami szállítóknak minősíti az utriclariusokat tekintettel arra, hogy N. Fronto Euporust az ernagiumi utriclariusok a durancei hajósokkal együtt választották meg patronusuknak. Úgy véljük, hogy itt azt a tényt is figyelembe kell vennünk, hogy az a hely, Pons Augusti, ahol ezek működtek, csak egészen kis település volt, ahol a castrum mellett legfeljebb egy kis falu épülhetett ki. Ennek a helynek a kis jelentősége azt látszik bizonyítani, hogy ilyen kis helyen zenészekre és pedig olyan zenészekre, akik jelentős anyagi alappal is rendelkeztek, nem lehetett szükség. Tehát Király véleményét tartjuk helyesnek.

Aelius Diogenes és Silia Valéria közösen templomot építettek az utriclariusok kollégiumának, melynek költségei pedig jelentős összeget tehettek ki.

"Deae Nemesi Ael Diogenes et Silia Valéria pro tsalute isua et filiorum suorum mater et pater ex voto a solo templum ex suo fecerunt collegio utriclariorum” (CIL III. 1547.)Forrás: Biró János: Kollégiumok a római Daciában