logo

V December AD

Britannia gazdasági jelentősége

Britannia gazdasági jelentőségének felismerése nyilvánvalóan csak a hódítás után volt lehetséges. Kiderült, hogy Wales területén (Dolaucothi, Ogofau) a sziget gazdag aranykészlettel rendelkezik; továbbá vasat (Weald, Forest of Dean) és ólmot (a délnyugat-angliai Somerset megyében, Mendip és Charterhouse területén) is nagy mennyiségben bányásztak. A fémek nagy mennyiségű exportja a konti­nens felé egyelőre nem bizonyított.

Az import (pl. hispaniai halszósz és olaj, itáliai és galliai bor, terra sigillata edények stb.) elsősorban a hadsereg igényeit szolgálta ki, ugyanis a 2. század közepére kb. 53 000 római katona állomásozott Britanniában, s az ő ellátásukra a sziget erőforrásai nem voltak elegendők.

A villagazdaságok mindenütt elterjedtek. A déli területeken meghonosították a szőlőter­mesztést. Az állattenyésztésben a juhok szerepe már a római korban is elsődleges fontosságú volt, és az itt készített gyapjút és bizonyos készruhaféléket (pl. a csuklyás gyapjúköpeny, a birrus Britannicus egy igen drága ruhaféle volt) külföldre is szállították a brit kereskedők (negotiatores Britanniciani).

A szigetről talán sót és osztrigát is exportáltak.