logo

V December AD

Piktek

A piktek Skócia őslakói. Nevüket a rómaiaktól kapták, akik a festett testől kaledóniai barbárokat nevezték „picti”- nek, vagyis festetteknek. A piktek eredetét kutató vita igen régi keletű, s mind a mai napig nincs általánosan elfogadott vélemény a témát illetően. Ennek főként az az oka, hogy a piktek ősi nyelvéről igen keveset tudunk, azt is csak egy-két ősi településnév fennmaradásából.

A késő római és kora középkori források idejében a piktek kelta nyelven beszéltek. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez a brit hódítók keltaizációs hatásának tudható be, avagy már eredetileg is ez volt a piktek nyelve.

romaikor_kepA 18. században kialakult vitában először még a germán és a kelta eredet mellett, illetve ellen érveltek a kutatók. A 19. században aztán végképp elvetik a germán eredet lehetőségét, és egy újabb elmélettel állnak elő, a nem indogermán állásponttal.

A 20. század elején a témát kutató szakemberek jelentős része a nem-indogermán elméletet teszi magáévá. A század végén azonban újra előtérbe kerül a pikteket keltáknak definiáló elmélet. A vita tehát koránt sem lezárt, sőt valószínűleg még jó ideig nem is lesz az. (Heron 556-558.; Magnusson 24-25.)Biró Teofil