logo

XXIII Januarius AD

Halál a kereszten - Lassú fulladás

- A gyenge légzés nagyon kis felületre csökkenti a tüdő használatát.
- A kevesbedő oxigén és a növekvő széndioxid savassá teszi a szöveteket.
- Megtelik folyadékkal a tüdő, és rosszabbá válik a második lépésben leírt helyzet.
- A szív szorítás alá kerül, és végül megáll.

A szenvedés lassú folyamatát, és a halál okát a kereszten a következőképpen összegezhetjük:

„...nyilvánvalónak tűnik, hogy a halál oka a kereszten a fulladás. Az események láncolata, amely elkerülhetetlenül a fulladáshoz vezet, a következő: A test súlya miatt, amit valamelyest a sedulumon lehetett megtámasztani, a karok felfelé húznak. Ennek következtében a bordaközi izmok és a mellizmok megnyúlnak. Továbbá ezeknek az izmoknak a test súlyával ellentétesen kell mozogniuk.
Mivel a légzésért felelős izmok nyújtva vannak, a légzőszervek aránylag rögzítetten állnak. Mivel nehézlégzés alakult ki, és a csuklóban és a karokban a fájdalom növekszik, az áldozat arra kényszerül, hogy a sedulumról elemelje magát. Ezzel a testsúly áttevődik a lábakra.
A légzés ugyan könnyebbé válik, mivel azonban a test súlya a lábakon van, azokban megnövekszik a fájdalom. Mikor ez már elviselhetetlenné válik, az áldozat ismét leroskad a sedulumra, újra egész testsúlya a csuklókra nehezedik és a légzést működtető izmok ismét kinyúlnak. Így, az áldozat folyamatosan elemeli a testét a sedulumról, míg levegőt vesz, majd visszarogyik rá, hogy enyhüljön a lábában lévő fájdalom.
Végül teljesen kimerül, vagy öntudatlan állapotba kerül, és így többé nem tudja elemelni testét a sedulumról. Végül ebben a helyzetben a légzést segítő izmok megbénulnak, és az áldozat megfullad, meghal. (DePasquale and Burch)

A sekélyes légzés következtében, az áldozat tüdejének kihasználtsága nagyon kis területre zsugorodik, ami hypoxia-t és hypercarbia-t okoz. A légzés miatti savtúltengés (amit a vesék sem tudnak már kiegyenlíteni), és a számos ütésből származó vérveszteség, a szív növekvő terhelését eredményezi. Így az egyre jobban kezd verni, hogy valamennyit kompenzáljon. Folyadékkal telnek meg a tüdők.
A hypoxia nyomása alatt és a savtúltengés miatt végül megáll a szív. Sokféle teória van a halál közvetlen okára nézve. Egyik szerint a szívburok folyadékkal telik meg, ami egy végzetes szorításba veszi a szívet, és már nem tudja a vért pumpálni. Egy másik szerint Jézus szívrepedés következtében halt meg.
Jézus halálának tulajdonképpeni oka azonban, „egy összetett, és egymással összefüggő hypovolemikus sokk, légzéskimerülés és talán akut szívelégtelenség lehetett” Egy végső szívműködési zavar (aritmia) lehetett az események végállomása.
Fordította: Nagy János


A tanítás származási helye:
http://blueletterbible.org/Comm/terasaka/crucify.html