logo

XXIII Januarius AD

Fizikai szenvedés a kereszten

Zsoltárok 22:15-16: „Szétfolytam, mint a víz, kificamodtak a csontjaim. Szívem, mint a viasz, megolvadt bensőmben. Torkom kiszáradt, mint a cserép, nyelvem ínyemhez tapadt, a halál porába fektettél.”

Miután Jézus elszenvedte az ütéseket és a korbácsolást, komoly hypovolemia-t is szenvedett a vérveszteség miatt. A fenti versek leírják kiszáradását, és erejének elvesztését.

Mikor a keresztfát felemelték, iszonyatos terhelés nehezedett a csuklókra, a karokra és a vállakra, ami a váll- és könyökizületek kificamodását eredményezte. A karok, mivel fölfelé és kifelé fordítva kellett őket tartani, a bordákat lefixálták, ami meghatározta a lélegzetvétel maximumát. Ez elképesztően nehézzé tette a kilégzést is, és lehetetlenné tett egy nagyobb levegővételt.
Az áldozat tehát csak nagyon léhán tudott lélegezni. (Ez lehet a magyarázat arra, hogy mért csak olyan rövid mondatokat mondott Jézus a kereszten). Ahogy telt az idő, az izmok a vérveszteség miatt oxigénhiányosak lettek, merevvé tették a testet, és komoly görcsöket és görcsös rángásokat kellett elszenvednie Jézusnak.Fordította: Nagy JánosA tanítás származási helye:
http://blueletterbible.org/Comm/terasaka/crucify.html