logo

XXIII Januarius AD

Egy utolsó korty a borecetből

János 19:29-30 „Volt ott egy ecettel tele edény. Egy szivacsot ecettel megtöltve izsópra tűztek, és odatartották a szájához. Miután Jézus elfogadta az ecetet, ezt mondta: „Elvégeztetett!” És fejét lehajtva, kilehelte lelkét.”

Miután Jézus a verésektől komoly vérveszteséget szenvedett, és szinte teljesen kiszáradt, így egyik utolsó mondata ez volt: „Szomjazom.”

Kétféle italt ajánlottak neki a haláltusában. Az első, amelyet visszautasított egy bódító bor volt (amibe mirhát kevertek). Jézus úgy döntött, hogy tiszta elmével néz szembe a halállal.

Edersheim írja:
„A zsidók egy kegyes cselekedete volt, hogy akiket a kivégzésre vittek, azoknak egy korty mirhával kevert bort adtak, hogy elveszítsék öntudatukat. „ Ezt a jótékony cselekedetet egy asszonysereg végezte Jeruzsálemben. Jézusnak ebből a borból ajánlottak fel egy kortyot, mikor a Golgotára ért. Mikor azonban megízlelte....nem ivott belőle. ....a halál legkomolyabb és legvadabb fajtájával akart szembenézni, és a halál minden erejét akarta legyőzni és meghódoltatni....

A második, amit pillanatokkal halála előtt elfogadott, borecetként van említve. Két dolgot fontos itt megjegyeznünk. Ezt az italt „egy izsópszáron” nyújtották oda az áldozatnak. Emlékezzünk arra, hogy ehhez hasonló esemény a Páska ünnepen történt. Ezen az ünnepen, izsópot használtak, hogy megkenjék a zsidók ajtófélfáit a páska bárány vérével. Érdekes, hogy az izsópszár vége most is a tökéletes áldozati Bárány vérébe lett mártva, aki a fakereszthez volt odaszegezve minden ember váltságáért. Továbbá, a borecet egy erjedés terméke, ami szőlőléből, erjesztő által keletkezett. A szó azt jelenti, hogy „ami megsavanyodott” és szoros kapcsolatban van a héber szóval „ami megkelt”.

Az erjesztő, vagy élesztő, a bűn bibliai szimbóluma. Mikor Jézus iszik ebből az italból, (azaz iszik a „megerjesztettből”) ez szimbolizálja azt, hogy magára vette a világ bűneit.Fordította: Nagy János


A tanítás származási helye:
http://blueletterbible.org/Comm/terasaka/crucify.html