logo

XXIII Januarius AD

A kereszt általi halál

A lábak eltörése által lehetett siettetni a halált, mert így az áldozat nem tudta megemelni magát, hogy rendesen levegőt vegyen.

János 19:32-33: Ezért odamentek a katonák, és eltörték az egyik, majd a másik vele együtt megfeszített ember lábszárcsontját. Amikor pedig Jézushoz értek, mivel látták, hogy már halott, az ő lábszárcsontját nem törték el...

A halál beálltát azzal erősítették meg, hogy egy lándzsát szúrtak a szívbe.

romaikor_kepJános 19:34: hanem az egyik katona lándzsával átszúrta az oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki. A kereszten való halált az áldozat lábainak eltörésével gyorsították meg. Ez a procedúra, amit crurifracture-nak neveztek, elvette a lehetőséget az áldozattól, hogy igazán levegőt tudjon venni. Így a halál gyorsabban beállt a fulladás miatt.
Jézus viszont olyan hamar meghalt, hogy az Ő lábait nem kellett eltörni. Ezzel betöltött egy a páskabárányra vonatkozó prófétai követelményt, hogy nem törik el csontját. Annak megerősítéseként, hogy az áldozat már meghalt, a rómaiak lándzsával sebet ejtettek a szív jobb oldalán. Amint megszúrták, azonnal vér és víz jött ki Jézus testéből. A vér és víz jelentősége orvosi szempontból problémákat okoz.

Egyik elmélet szerint ez azt bizonyítja, hogy Jézus egy szívizom problémából eredő infarktusban halt, mert a szíve elreped. Ez a kereszttel való elesése következtében történhetett meg. Egy másik elmélet szerint Jézus szívburka megtelt folyadékkal, ami összeszorította szívét, és ez okozta halálát. A keresztre feszítésből eredő fizikai nyomás végzetes szívelégtelenséget okozhatott.

Hogy ebben a sorrendben említik, „vér és víz”, ez nem feltétlenül jelenti, hogy ez volt a megjelenés sorrendje is, inkább a fontossági sorrendje lehet a folyadékoknak. Ebben az esetben, a szív jobb oldalába behatoló lándzsa miatt előbb a mellkasból származó folyadéknak kellett kijönnie (a tüdőkben felhalmozódott folyadék), és ezt kellett követnie a vérnek a szív jobb kamrájából.Ami lényeges ebben, hogy az orvosi bizonyíték alátámasztja: Jézus valóban fizikailag meghalt.Fordította: Nagy János


A tanítás származási helye:
http://blueletterbible.org/Comm/terasaka/crucify.html