logo

V December AD

Clivus ad Carinas

A név nem létezett az antik szövegekben, a mai régészeti szakirodalomból származó névadás a Carinaere vezető utcát jelöli vele. Ez az utca a későbbi Basilica Maxentii mellett haladt a via Sacráról a Carinaera. Szélessége nagyjából 7,5 méter volt. A via Sacra kereszteződésénél négy travertin alapozást találtak, amit Van Deman arcusként, diadalkapuként azonosított, bár tervrajzán nem jelölt be. Ez az arcus, valamint szélessége egyaránt jelentőségét tükrözik.

A FUR töredéken is látszik, hogy két oldalán eredetileg tabernák álltak, ezeket előbb a Templum Pacis építése, később a Basilica Maxentii megépítése csökkentette. Jelentősége abban állt, hogy az Argiletum mellett ez volt az északról a Forum Romanumra vezető főút – még akkor is, ha nem közvetlenül a Forum Romanum teréhez csatlakozott. Ez azért fontos, mert amikor a császárforumok megépültek, az Argiletum forgalma másfelé terelődött, és a Forum Romanum közvetlen megközelíthetőségét ez az utca jelenti.

Pontos nyomvonalát nem ismerjük, talán a Palatinus délkeleti lábánál kezdődött, a Compitum Acilii környékén. Két mellékútját is ismerjük, egy jobboldali kanyarnál, a vicus Cuprius (summus vicus Cuprius. Livius, 1. 48.) és egy másik ág, a clivus Orbius vezetett az Esquilinusra.
T. Horváth Ágnes