logo

IX December AD

Obelsicus Flaminio - Columna Flaminia

Olasz elnevezése: Obeliscus Flaminio felállításának helyéről, a régi via Flaminia nevéből származik. Róma második legöregebb oszlopa.

24 méter magas, talapzatával együtt azonban 34 méterre emelkedik. Heliopolisból származik, egyike annak két, Amon templomából származó obeliszknek, amit Kr. e. 10-ben Augustus vitetett Rómába és a Circus Maximus spináján állíttatott fel. Eredeti funkciójának megfelelően, a Napnak ajánlva szentelték fel.

Az oszlopon található hieroglifák királynevei részben I. Sétit, részben II. Ramszeszt és fiát, Merneptahot említik. Mindketten a Kr. e. XIII. században éltek.

1587-ben két darabra törve találták meg mélyen a talajszint alatt, ugyanakkor, amikor a ma Lateránban álló obeliszket kerestette V. Sixtus. Ezt is restaurálták és 1589-ben állították fel a Via di Ripetta, Via del Corso és a Via del Babbuino találkozásánál, ami akkor kezdett térré (Piazza del Popolo) alakulni.

Az alapzat o-roszlános kútjait XII. Leo megrendelésére 1818-ban készítették és adták hozzá az oszlophoz. Stílusa erősen hasonlít a Campidoglio oroszlánjaihoz, erősen egyiptomi ízű. A te-tején a pápa heraldikai jelvényei, a hármas-hegy és a csillag látható.T. Horváth Ágnes