logo

I December AD

A Ludusok

A Colosseum mellett félkörívben helyezkednek el azok az épületek, amelyek a játékok háttérintézményeinek számítottak, így gladiátorok kiképzőhelyei, a játékok látványosságait biztosító raktárak és egyéb műhelyek, a kiszolgáló személyzet laktanyái. Ezek közül a legfontosabbak a kiképzőiskolák, a ludusok voltak. Nagyjából egyidőben alapították őket. A körzeten belül négyet is feltüntetnek a források.

1. Ludus Dacicus
2. Ludus Magnus
3. Ludus Matutinus
4. Spoliarium
5. Saniarium
6. Armamentaria
7. castra Misenatium
8. Summum Choragium


Ludus Magnus

A mai via Labicana és a via San Giovanni in Laterano között láthatók a romjai. Egy építkezés alkalmával, 1937-ben találták meg, de csak 1957-61 között kezdték meg a feltárását. Mai állapotában is csak kevesebb, mint a felét ásták ki a gyakorló arénának és a környező épületeknek, a többi az utcaszint és a szomszédos házak alatt rejtőzik. Az épület feltárt nyugati feléből is jól látszik egykori formája. A Ludus Magnus igazi formáját a Forma Urbis-nak köszönhetően ismerhetjük. Mint neve is mutatja a fő kiképző iskola volt a négy közül, amit Domitianus építtetett a 80-as években.

Az épületet Domitianus alatt emelték. Alakja hasonlított az amphitheatrumokéra, csak jóval, nagyjából 25%-kal kisebb 62x45 méteres volt. Ez a nagyság azonban megközelítőleg megegyezett a Rómán kívüli amphitheatrumok nagyságával. Arénája ugyanúgy elliptikus alakú, amit márványból készült lépcsősorokon elhelyezett nézőtéri padsorok vettek körül. Az arénának két normál és egy ”VIP” bejárata volt, ami az aréna rövidebb tengelye mentén elhelyezkedő páholyokhoz vezetett, ahonnan az előkelők az edzéseket szemlélték.

romaikor_kepAz É-Ny-i oldalon voltak a gladiátorok legalább háromemeletes szállásai. Ezek hasonlóan a római bérházakhoz apró cellákból álló szálláshelyek voltak, melyeknek számát 130-ra teszik. A vasfegyelemnek alávetett gladiátorok napi szigorú edzésmunkája börtönhöz hasonló életmódra enged következtetni. A gladiátorok napi rendszerességgel itt edzettek, és itt is éltek.
A szállások egy központi udvarra néztek, amit négy oldalán toszkán oszlopsorok díszítette kettős árkádsor vette körül, a sarkokban kis, háromszög alakú szökőkutak voltak, melyek közül egyet helyre is állítottak. A középső üres helyet csaknem teljesen kitöltötte az aréna.
A ma látható építmény egy Traianus kori átépítésből származik, amikor a földszintet és az nézőtér üléseit másfél méterrel megemelve az aréna eredeti szintje fölé emelték. A ma látható romok jó része ehhez a másodlagos réteghez tartoznak. A gladiátorok edzésének figyelemmel kísérése népserű szórakoznak számított, a Ludus Magnus nézőterén egyszerre 3 000 néző foglalhatott helyet.

A játékok napján a gladiátorok a Ludus Magnusból közvetlen földalatti folyosón jutottak el a Colosseum keleti kapujához és vonulhattak be a nagy arénába. Amikor a gladiátorküzdelmek megszűntek a Colosseumban, ez az épület is elveszítette eredeti funkcióját. Mint később a nagyobbik amphitheatrumot, ezt is temetkezési helyként kezdték használni a VI. században.

A Ludus Magnus-t Domitianus idejében egy késő köztársaság kori lakónegyed helyére építették. Ebből padlórészek maradtak fent a Caelius felé eső oldalon. A mélységmérések során az aréna alatt 2 méterrel a Kr. e. I. századból származó elegáns ház romjaira bukkantak. Ennek keleti szárnya egy Kr. u. I. század elejéről származó kereskedelmi célú épület alatt fekszik. További földalatti épületek is vannak a környéken, az előbbihez közvetlenül csatlakozót az Armamentariumként azonosították.

A Ludus Magnus körül valószínűleg több hasonló kisebb kiképzőközpont állhatott, melyeket szintén Domitianus építetett. Ezek mind a Colosseum keleti részénél álltak. A négy Ludus közül a legnagyobb a nevében is jelzett Magnus volt, a másik három a:


Ludus Matutinus a reggeli gyakorlótér.
Valószínűleg az állatviadalokra gyakoroltak benne, a vadászok kiképzőközpontja, ahol a venatores edzettek, akik a reggeli nagy állat-ember csatákban vettek részt. Kicsinyített mása volt a Ludus Mag-nusnak


Ludus Dacicus a dák gladiátorok kiképzőközpontja.
A Ludus Magnus keleti oldalán állt, a Castra Misenantium mellett.


Ludus Gallicus ahol a gall-nak is nevezett myrmillókat képezték.
A Ludus Matutinus mellett állt, annál kisebb, négyszögletes épület volt.A Ludus Magnushoz és a Colosseumhoz tartozó épületek közül a környéken helyezkedtek el a következők:


Armamentarium:

a gladiátorok fegyverraktára. A gladiátorok által használt fegyvereket tárolták és itt volt fegyver- és a páncélkovácsok műhelye is, akik javították ill. készítették a fegyvereket, vérteket, páncélokat.


Saniarium:
a sérült gladiátorok kórháza egy un. baleseti elsősegélyhely volt, ahol a sérült gladiátorokat gyógyították, ápolták. A Ludus Magnus épületegyütteséhez tartozott.


Spolarium:
(vetkőztető) ahová az összecsapás után a holtesteket vitték, és itt távolították el a páncélzatot, fegyverzetet is.


Summum choragium:
a szcenikai felszerelések, díszletek és kellékek raktára, itt tartottak mindent, amire csak szükség volt, hogy létrehozzák a Colosseumban tartott ”műsorok” látványvilágát.
Kiegészítette ezt a telepet egy atlétaiskola (a mostani San Pietro in Vincoli tájékán).


Castra Misenantium:
a velariumot kezelő tengerészek kaszárnyái


Ugyancsak itt állt, bár nem tartozott a se a játékokhoz, se a gladiátorokhoz, se a Colosseumhoz:

Moneta:

a császári pénzverde új épülete. Maradványai a San Clemente bazilika alatt láthatók. Kr. e. 80-ban leégett az első Moneta, ami a Capitolinus lábánál állt, és ezt a későbbieken már nem építették újra.T. Horváth Ágnes


Forrás:
http://romaantikemlekei.googlepages.com/ludusok