logo

IX Sextilis AD

Via Nova (Új utca)

Egyike Róma legfontosabb utcáinak. Elnevezése via, ami főutat jelöl. A nevét a Via Sacrától való megkülönböztetésül kapta. Nyomvonala korán ki-alakult, a palatinusipomerium vonalán haladhatott a Porta Mugoniától a Porta Romanáig.
A palatinusi oldalon párhuzamosan fut a Via Sacrával. A Palatinus északkeleti oldalánál kezdődik, itt ágazik el a Via Sacrától és a Palatinus északi lejtőjén halad az északnyugati oldalig. Kezdetét Livius a Iuppiter Stator-templommal hozta kapcsolatba. Cicero szerint a Palatinus csúcsa és az Aedes Vestae között haladt.

Eredeti nyomvonala feltehetően a Clivus Victoriaehoz csatlakozott, és valószínűleg a Velabrumra vezetett. Ovidius korában a Forum felé is volt összeköttetése: qua nova Romano nunc via iuncta fora est. A legmagasabb részét - a Via Sacrához hasonlóan - summa Via Novának is nevezték. A másik szakasza az északnyugati oldalon az Aedes Vestaevel szemközt, a Velabrumon az infima Via Nova volt.

Az ásatások azt igazolják, hogy nyomvonala a köztársaság és a császárság kora közt megváltozott, kissé délebbre került. Ennek oka a császárkori változásokban rejlik, amikor az Atrium Vestae területét bővítették északon, illetve a Domus Tiberiana terjeszkedett délen, az útvonal összeszűkült és egy csekély ösvénnyé vált.
Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011