logo

IX Sextilis AD

Clivus Palatinus

A régészek által használt kifejezés modern fogalom. Az út elnevezésének antik megfelelőjét nem ismerjük. Annyit állíthatunk biztosan róla, hogy a Palatinusról a Via Sacrára vezetett. Újabban két szakaszát jelölik meg a régészek, az ún. „Clivus Palatinus A"-t és az ún. „Clivus Palatinus B"-t. A „Clivus Palatinus A" a legújabb ásatások alapján a Domus Regia mellett a Via Novára vezetett.

A Forum adiectum területét ez, az eredetileg természetes vízfolyásból kialakított, a romulusi városfalhoz vezető út vágta ketté. A fal maradványainak ásatásai alapján feltételezik, hogy ez vezetett a „Porta Mugoniához".
A „Clivus Palatinus B" már régebben ismert, ez a Via Sacráról a Titus-diadalív mellől vezetett a Palatinusra. Ennek egy részét a Titus-diadalív mellett P. Rosa ásatásaikor megtalálták. A clivus a palatinusi palotákig haladt. Az antik források ezt a nevet nem említik, de a császári paloták környékén egy fel-irat egy másik utcát, a Vicus Apollinist említi.

A vicus ugyan széles utcát jelent, a clivus pedig hegyre vivő utat, de a megtalált maradványok alapján feltehető, hogy egy ilyen széles utcát, ami ráadásul a város legfontosabb negyedébe vezetett, vicusnak nevezzenek, ennek alapján erősen hipotetikusan elfogadhatjuk, hogy a modern kutatók által Clivus Palatinusnak nevezett út elnevezése az ókorban Vicus Apollinis volt.Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011