logo

XV Quintilis AD

Tribunal Preatoris - A Praetorok emlékműve

A praetorok bírói székének emelvénye. Általában egy ideiglenes fából készült platform, ami kezdetben a Comitiumon állt.

A Kr. e. II. században átkerült a Forumra, valahová a Fornix Fabianus és a Puteal Libonis környékére. A későbbiekben a Surdinus felirat, a másik Surdinus feliratot tartalmazó lábazat, és egy 1817-ben itt talált praetori felirat alapján feltételezték, hogy a Phocas-oszlop környékén állt. Ennek mindössze annyi mond ellent, hogy Surdinus a Forum kövezetét is megújította, így a felirat inkább arra emlékeztet.
Nem volt szokás ily módon „helyet foglalni" a Forumon korábban. Ez persze nem zárja ki, hogy itt álljon a tribunál is, ami egy egyszerű dobogó is lehetett, mindössze azt a célt szolgálta, hogy elkülönítse a hivatalos helyet a nem hivatalostól, s valamivel magasabbra emelje a hétköznapi járdaszintnél a tisztviselőt. A Curtius lovagot ábrázoló Surdinus-tábla, ha lábazat volt, hídszerűen, egy másik hasonlóval együtt tarthatta a praetori tribunált.

Megfontolandónak tartom Richardson el-gondolását, miszerint a praetorok tribunálja nem kapott állandó helyet. Volt megszokottan alkalmazott helye, de ha kellett, átvitték máshová. Ennek alapján a praetor urbanus a Comitiumon, a praetor peregrinus a Forum közepén tartotta székhelyét.
A Naevius „lábazat" alapján arra a következtetésre jutottak, hogy szintén fa szerkezet lehetett, amit egy stabilabb, kőből készült alapozáson állítottak fel. Maga a praetori tribunal kisebb lehetett, mint a Tribunal Aurelii, itt csupán a praetornak kellett helyet biztosítani, esetleg még egy személynek, akit hivatalosan megszólított. Egyetlen szék, a curulis praetoris állt rajta, a méltóságát biztosító lictor már nem az emelvényen, hanem mellette kapott helyet.Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011