logo

XV Quintilis AD

Tribunal (Gradus) Aurelium - Aurelius emelvény

Létezéséről az irodalmi adatokból tudunk. Feltehetően C. Aurelius Cotta, a Kr. e. 75, vagy a fivére, M. Aurelius Cotta, a Kr. e. 74. consulja építtette.

A rabszolgák illetéke kapcsán Cicero többször említi, hol Tribunal Aureliumnak, hol Gradus Aureliinek nevezve. Ennek alapján Richardson felteszi, hogy két különböző műemlékről van szó. A kettős elnevezés mögött a szerkezet maga áll. A tribunálok általában ideiglenes, fából készült pódiumok voltak, amire létrák vezettek fe1.
A külön megjelölt lépcsők (gradus) alapján arra következtetnek, hogy a Tribunal Aurelium valamilyen tartósabb szerkezet, kőből, vagy téglából épült. Ennek némiképp ellentmond az, hogy Cicero után senki sem említi, amit Platner-Ashby azzal magyaráz, hogy a Caesar-féle térrendezéskor lebontották. Ez hihető, de nem indokolja a szerkezet stabilabb mivoltát, hiszen ha fából készült, ugyanúgy eltávolíthatták, mint ha kőből.

Helyzetét nem ismerjük, ha valóban a Caesar-féle térrendezésnek esett áldozatul, akkor lehetséges helye azokon a részeken keresendő, amelyeket ez érintett. Így elsősorban a Comitium és Curia környéke, a Basilica Iulia területe, illetve közvetlen környezete jöhet szóba.
Jellegét tekintve az előbbit tartották valószínűbbnek többen is, amikor a Rostra Caesaris mögötti, félköríves építménnyel, valószínűleg magának a Rostrának a lépcsőzetével hozták kapcsolatba. Connor először ezt a Graecostasis-szal azonosította, majd négy évvel később már elvetette ennek lehetőségét.

Amennyiben nem volt egyfajta szilárd építésű szerkezet, elhelyezését tekintve több lehetséges hely is szóba jöhet. Cicero ténykedésének tükrében leginkább az Aedes Castoris et Pollucis környéke, ahová legújabban is helyezik.


Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011