logo

IX Sextilis AD

Templum Sacrae Urbi - A Szent Város temploma

Maga a név a Caracalla és Severus alatti restaurálásig ismeretlen volt. Ez az ún. „Templum Divi Romuli"-hoz tartozónak vélt négyszögletes aula, ami a Templum Pacishoz csatlakozó terem volt. Tágas, 38,1 méter hosszú és 19,8 méter széles csarnok, amelynek két bejárata volt, egy északnyugatra, a Templum Pacis felé nyílt, egy hétoszlopos porticuson át, egy másik ezzel szemben északkeleten, egy magas travertinből épült falba vágott átjárón keresztül. Ez a masszív fal ma is áll.
Minden kétséget kizáró tény, hogy a szépen megmunkált tufa tömbökből a severusi korban épült építmény belső falán állították ki a „Forma Urbis Romae"-t, a város Severus-kori térképét. Hülsen az építményt a Vespasianus-forum könyvtárának tartja, és feltételezi, hogy itt tartották azokat a tekercseket is, amelyek alapján a márványtérkép elkészült. Ha ez igaz, a császárkorban fontos archívumnak számított.

A csarnokot IV. Felix (526-530) pápa alakította keresztény templommá, hátsó falán egy apszist alakítva ki, és egyes feltételezések szerint hozzácsatolta az ún. „Templum Divi Romulit".

VIII. Orbán (1623-1644) 1682-ben jelentős mértékben átépítette, de belső díszítéseiről Pirro Ligorio vázlatai alapján lehet elképzelésünk. Maga a fal három részre oszlott, amit vízszintes párkányok választottak el egymástól. A legfelső részen ablakok voltak, hogy a terem természetes világítást kapjon.
A középső részt igen ritka márvány panelek díszítették, amelyek között az isteni ikreket szoptató anyafarkas is megjelent, a legalsó szintet márványtáblákkal burkolták, és ha funkcióját jól rekonstruálták, könyvállványok álltak előtte.Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011