logo

IX Sextilis AD

Sacellum Bacchi - Bacchus szentélye

Kis, kerek alaprajzú szentély volt, ami az isten szobrát rejtette magába. A Via Sacra legmagasabb pontján állt, ahol az út elágazott a Palatinusra. A sacellum, szemben a templomokkal, sohasem volt fedett.
A szentély korát, vagy még inkább a szentélyecske helyreállítását, egy, az ásatáskor előkerült pénzérme alapján, Antoninus Pius korára datálják. Kevés maradt meg belőle, a mintegy 8,5 méteres architráv körbefutó feliratának megtalált darabját az Antiquarium Forensében őrzik.

(AN)TONI(I PI)VS/ IMP VII/(R)ESTI TVIT

Általánosan elfogadott, hogy Antoninus Pius idején készült, de a felirat maga stílusában is megenged még néhány lehetséges datálást. Így készülhetett Kr. u. 142-ben, Antoninus Pius alatt (T. Aelius Hadrianus Antoninus 138. júl. 10-161. márc. 7.).

A másik lehetséges dátum 163, akkor Marcus Aurelius (161. márc. 7-180. márc. 17.) állíttatta fel, esetleg 177, akkor Commodus (180. márc. 17 -192. dec. 31.), végül, ebben az esetben Caracalla (211. febr. 4 - 217. ápr. 8.) volt a helyreállító.

A felirat mellett megjelenik a frízen egy táncoló női alak is. Ez feltehetően a kultusz résztvevőjét ábrázolja. A Via Sacra jelenlegi feltárásai ezen a részen megerősítik a sacellum létét, bár egymáson számos struktúra található, részben a Via Sacra módosított és átépített nyomvonalai, a Nero-féle porticusok boltozatainak alapjai, fürdő és szökőkút maradványai.

A sacellum egyike lehetett az út mentén felállított azon kultikus építményeknek, amelyek dekorativitásukkal is emelték a negyed megjelenésének arisztokratikus fényét.


Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011