logo

IX Sextilis AD

Compitum Acili

Az Aliusok keresztútjának Lares-szentélyeA compitum keresztutat jelent, amelynek mentén gyakran állítottak fel a Lares Compitales (a keresztúti istenek) tiszteletére apró szentélyeket. Pars pro toto, a compitum nemcsak a keresztutat, hanem magát a Lares szentélyt is jelenti. Ez a szentély a Via Sacra keresztútján állt, ami észak-déli irányban vezetett a Carinae déli lejtőjére.

A Compitum Acili jó állapotban lévő maradványai 1932-ben, a Via del Impero megnyitásakor kerültek elő. Ez egy kisméretű, distylos (kétoszlopos) szentély volt, ami egy nagyjából 2.75 x 3 méteres, négyszögletű podiumon állt. Erre négy lépcsőfok vezetett fe1.

A feliratok alapján keletkezését Kr. e. 5-re datálják, azonosítása minden kétséget kizáróan helyes, mivel a környékét Vicus Compiti Aciliként ismerik. A szentélyhez kapcsolódik egy ismert római monda alapján egy másik műemlék, aTigillum Sororium, ami mellette állt (ad compitum Acili) valaha.
Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011