logo

IX Sextilis AD

Aedicula Vestae - Vesta-szentély

Az Atrium főbejáratához közel, az északnyugati részen egy 3 x 2 méteres podium található, amit Aedicula Vestae és Ara Vestae (Vesta-oltár) néven is emlegetnek.

Az Ara Vestae elnevezés azonban minden bizonnyal téves, hiszen Vesta oltára soha nem állt itt. Talán az ara és aedicula összehozása a palatinusi szentélyekre utal, ahol Vestának állt szentélye is, és a Magna Mater templom előtt oltára is.
Az aedicula szó az aedes (szentély, épület, ház) latin szó kicsinyítő képzős alakja. Hogy pontosan milyen funkciója volt, nem teljesen világos. A legvalószínűbb, hogy eredetileg egy keresztúti szentély (compitalia) lehetett, a Via Sacra és a Vicus Vestae találkozásánál. Ilyen szentélyeket sűrűn találni a római utak kereszteződésénél.

Egyes numizmaták kutatásai alapján azonban feltételezik, hogy esetleg az Aeneas által Trójából hozott Palladiumot, azaz Pallas égből pottyant szobrát őrizték ebben a szentélyben. Más elképzelések szerint Vesta szobrát állították fel benne, mivel magában a templomban a tűz jelképezte az istenséget, és ott nem helyezték el az istennő képmását.

A szentély alaprajza négyzetes, téglából készült. Két ión oszlop és tégla pillérek tartják az architrávot, felirata szerint közpénzen emelték.

„(SE)NATUS POPULUSQUE ROMAN(US)
PECUNIA PUBLICA FACIENDAM CURAVIT"

„Közpénzen emelte és gondozta a senatus és a római nép."

Az architráv korát azonban, a helyben talált márvány maradványokéval együtt, Hadrianus korára teszik, így a felirat szó szerinti értelmezése ellenére is, egy Hadrianus-féle restaurálásakor kerülhetett a téglaoszlopok tetejére. Egy ión oszlop, egy oszlopfő és az architráv maradt meg belőle, ez jelzi az aedicula helyét, s készteti találgatásokra a régészeket.

Az aedicula maradványai 1899-ben kerültek napvilágra.


Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011