logo

XX September AD

Tabernae Novae - Az új Tabernák

A Forum eredeti kereskedelmi funkciójához tartoztak, és már nem piaci, hanem annál szervezettebb kereskedelmi megjelenést biztosítottak az eladók számára. Kialakulásukat a hagyomány igen korai időre teszi. A források szerint ezek az üzletek állami tulajdonban voltak, és bérbe adták őket.
A Forum északi oldalán helyezkedtek el, a Comitium, és a Fornix Fabianus között. Előtte egy útnak kellett vezetnie, ami az Argiletumot és a Cornetát kötötte össze a Forum keleti oldalával. Richardson lehetségesnek tartja, hogy ez az út a Cloaca északnyugati oldalán a Clivus Argentariae folytatása volt.
Lugli az Argiletum délkeleti oldalára helyezi őket, a Basilica Aemilia mellé, de Carettoni ásatásai nem igazolnak elég helyet a basilica északnyugati oszlopsora és az előtte futó utca között, hogy elférjenek, holott a késő köztársasági korig itt kellett, hogy álljanak. Ezért inkább valószínű, hogy a Clivus Argentariae folytatásában állhattak.

Az irodalmi hagyományban említett taberndk közül a legkorábbiak a mészárosoké voltak (tabernae lanienae). Kr. e. 310 előtt ezek üzleteit áttelepítették a Forumtól északra, és a Forumon maradt boltjaikat a pénzváltók foglalták e1. Ezek jobban illettek a „forensis dignitas"-hoz, hozzájárultak a tér szebbé tételéhez, Kr. e. 310-ben már minden bizonnyal ők birtokolták a tabernákat, hiszen a „domini argentariarum" aranyozott pajzsokat (clipeus) adományoztak a tér dekorációjához. Az elnevezésben is Argentariaenek jelölik ezeket a tabernakat.
Kr. e. 210-ben egy tűzvész elpusztította őket. Livius szerint hetet rongált meg a tűz, ebből ötöt újjáépítettek. Ezeket aztán Festus szerint, M. Iunius Brutus és Q. Oppius aedilis plebis építtette meg, azaz Kr. e. 209-ben még csak bérbe adják az újjáépítést, és Kr. e. 192 előtt készültek el vele. Gyors újjáépítésük fontosságukat mutatja.
Ezután különböző elnevezésekkel illették őket, az építtetőkről, és nem a használatról, plebeius tabernaknak (tabernae plebeiae) vagy új tabernaknak (tabernae novae) nevezték őket, a funkciójuk a régi maradt, amit az argentariae és az argentariae novae nevek mutatnak, amiből végül csak novae marad. Ezeknek a tabernáknak az alapítása legalább olyan régi, mint a Forum túlodalán lévő Tabernae Veteresé. A két üzletsor „régi" és „új", megkülönbözte elnevezése aztán már rögzül, és minden átépítés után meg is marad.

A későbbiekben, a Basilica Aemilia megépítését követően, a tabernák funkcióit a Gaius és Lucius Caesar porticusaként ismert épület vette át, ami Tabernae Novae helyére épült. Itt egy sor üzlet helyezkedett el és az előkelőbb pénzváltók is ide telepedtek.


Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011