logo

XX September AD

Macellum - Vásárcsarnok

Modern értelemben szupermarket. Maga a macellum szó görög közvetítéssel érkezett Rómába, de sémita eredetű. A görögben kerítést jelent, a rómaiak olyan bevásárló helyet értettek alatta, amiben többé-kevésbé specializáltan, de többféle árut, elsősorban élelmiszereket lehetett vásárolni. Szakácsok, halas kofák, mészárosok, baromfikereskedők és hozzájuk hasonlók töltötték meg, akiket macellariusnak neveztek.

A macellum legelső felépítésének ideje nem ismert, de Livius szerint Kr. e. 210-ben leégett, tehát korábban kellett megépülnie. M. Fulvius Nobilior Kr. e. 179-ben átépítette, valószínűleg teljesen új formát adva neki, hogy megfeleljen a Forum tőszomszédságában, az Argiletum élénk kereskedőnegyedében álló többi épület stílusának. Funkcióját tekintve elsősorban élelmiszerárusításra szakosodott, magába olvasztotta azokat a piacokat, amelyek korábban ebben a térségben működtek, így a forum piscariumot és a forum cuppedinist.

Topográfiai helyzetét Morselli és Tortorici határozták meg, akik a későbbi Forum Transitorium és Templum Pacis területére helyezték. A maradványok azt mutatják, ho az építményrészek többször átépítésre kerültek, így a macellum teljes alaprajzát, magasságát csak az írod. mi adatokra alapozva lehet meghatározni, de úgy tűnik, hogy a Basilica Aemilia északkeleti oldalával párhuzamosan, egy keskeny utcára nyílt, ami az Argiletumról ágazott le. Innen egy másik keskeny, ösvényszerű utca, a Corneta vezetett l a Via Sacrára.

A Macellum feltehetően egy tholos formájú központi épületből állt, amit tabernák vettek körül. A központi épület alacsony podiumon épült, oszlopok tartotta, kupolás tetővel fedett, de oldalain nyitott épület volt. A központi részében gyakran állt szökőkút, aminek vizében megtisztították a vásárolt árukat. Bejáratátfauces macellinek hívták, és a piacfelügyelők tartották szemmel.Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011