logo

XX September AD

Arcus Tiberii - Tiberius diadalíve

A Vicus Iugarius mentén, a Saturnus-templom és a Basilica Iulia között állt, annak északnyugati sarkánál. Nem ívelt át a Via Sacrán, de mellette állt.

A diadalív annak állított emléket, hogy a rómaiak Kr. u. 15-16-ra helyrehozták azokat az anyagi károkat, és kiheverték azt a presztízs-veszteséget, amit a Varus vezette germán törzsektől elszenvedtek. Eszerint Kr. u. 16-ban épült.
A diadalkaput Tiberiusnak ajánlották, annak ellenére, hogy a germánok feletti győzelem kivívója Germanicus volt. A császárkorban ugyanis az volt a szokás, hogy minden győzelemért, mint imperator, a hadsereg főparancsnoka, a császár tartott diadalmenetet, teljesen függetlenül attól, hogy részt vett-e az adott hadjáratban, vagy sem.

Az egyetlen Tacitusnál található irodalmi utalás mellett, a diadalívnek remek állapotú ábrázolása maradt fenn a Constantinus-diadalíven. Ennek alapján egykapujú volt, hasonló a Titus-ívhez. Korinthoszi stílusú oszlopokkal díszítették.

A Forum talajszintje fölött állt, valószínűleg néhány lépcsőn lehetett meg-közelíteni.1890 Néhány maradványát 1835-ben, majd a további részeit a Ponte della Consolazione építésekor 1848-ban fedezték fel. A diadalív 9 x 6,3 méteres római beton alapozása 1900-ban, a jelenlegi talajszint alatti, mintegy másfél méteres mélységből került elő.

A felirat egy darabját „SENATVS POPVLVS[que Romanus]" felirattal szintén megtalálták. Létezését és topográfiai elhelyezkedését tehát bizonyítani tudjuk, de ma már szinte semmi sem látható belőle.


Forrás:
Részletek T. Horváth Ágnes: Róma ókori városközpontja. A Forum Romanum és közvetlen környezetének története. Szeged, 2011
ISBN: 978-963-9978-27-0
Oldalszám: 622 oldal
Kiadó: Históriaantik Könyvesház Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2011