logo

XXIII Januarius AD

Vigiles

Katonailag szervezett tűzőrség a régi Rómában, a rendőrség egyik szerve. Parancsnokuk a praefectus vigilum.

Róma minden kerületében volt kaszárnyájuk (excubitorium), mindegyikben egy cohors tűzoltó (600 fő).

Cohortes vigilum vagy vigiles. Nevük ”virrasztók”-at jelent, ők voltak a Róma városi tűzoltóság.Augustus szervezte meg felszabadított rabszolgákból Kr. u. 6-ban, miután a Kr. e. 21-ben rabszolgákból felállított 600 fős tűzoltócsapat nem bizonyult elégségesnek.

romaikor_kepA vigiles 7 cohorsból, azaz 3500 főből álló alakulat volt, mely a 3. századtól már 7000 főből állt, és a császár által kinevezett lovagrendű praefectus vigilum parancsnoksága alá tartozott. Minden egyes cohorshoz a város két-két kerületének, régiójának a folyamatos felügyelete tartozott.
A hatékonyságot a rendszeres éjszakai járőrözés és 14 tűzoltóállomás biztosította, melyek felszerelése világítóeszközökből, a tűzoltó tömlőkből, pumpákból, tűzoltó botokból, csöbrökből állt. A vigilek cohorsait katonai mintára szervezték meg, de eredetileg nem tekintették őket katonaságnak.

A 3. századra azonban egyértelműen azzá váltak. Állományukat Itáliából, illetve Róma városából toborozták a legalacsonyabb státusú rétegekből, felszabadítottak, latin jogúak is voltak szép számban köztük, akik hat, később már csak három szolgálati év után (tehát még a szolgálati idejük elején, s nem a végén) elnyerték a teljes római polgárjogot. Zsoldjuk alacsony státusuk miatt alacsony volt.