logo

V December AD

Aventinus (Mons Aventinus)

Két magaslata van, az Aventinus maior és az Aventinus minor, de a kettejük közti különbség mindössze három méter (41–45 m.). Ezt a dombot választotta a városalapításkor Remus. A két magaslata között futott a serviusi városfal, amely a későbbiekben két regióra osztotta. (XIII. regio: Aventinus, XII. regio: Piscina Publica).

Az Aventinus sokáig lakatlan volt. Nevének eredete kétes, az egyik legenda az albai telepesek történetét őrzi, a másik a görög eredetmondához, Hercules fiához kapcsolja. Egy harmadik hagyomány szerint Ancus Martius alatt települt be.

Kezdetben kívül esett a pomeriumon, és csak Kr. u. 49-től, amikor Claudius császár kiterjesztette a pomeriumot, lett a város szent határán belőli terület. Ezzel magyarázható, hogy ide vonultak ki a plebeiusok a secessiók (kivonulások) alkalmával, később aztán meg is telepedtek rajta. A plebs központjává lett. Ezen a hegyen állt Diana temploma, a latin szövetség szent épülete. Ez demonstrálta először Róma katonai fölényét a környező népek fölött.

A terület jellege a császárkorban megváltozott, az arisztokraták villái itt is teret követeltek (Sp. Cassius, L. Licinius Sura, Fabius Cilo stb.)T. Horváth Ágnes