logo

XI Quintilis AD

Az erődrendszer feladata

Az erődrendszer feladata az alábbiakban foglalható össze:

A barbaricumba beágyazva egyfajta ”előlimesként” működött, jól lehetővé tette a szarmata- jazygok megfigyelését, a békeszerződések feltételeinek betartását. Az erődrendszer megépítése békeszerződéssel biztosított, békés időszakot, de akár háborúban történő pacifikációs szándékot is jelezhet.

- A Hatvan-Gombospusztai erőd az észak felé, messze a barbaricumba vezető kereskedelmi utat is biztosíthatta, valamint a mai Miskolc felé vezető kereskedelmi utat (a későbbi Csörsz-árok nyomvonala mentén).

- Egy olyan vízi utat és kereskedelmi összeköttetést tett lehetővé –katonai ellenőrzést nyújtva- a Zagyván és a Tiszán keresztül Aquincum, Pannonia Inferior tartományi központja és két római provincia, Moesia és Dacia között, amelyen a legrövidebb úton, és végig downstream” lehetett eljutni Partiscumig, majd onnan a Maroson Daciaba (Micia), vagy pedig tovább a Tiszán a moesiai Acuminicumig.
Természetesen a 3 erőd a Zagyva és a Tisza folyami átkelőhelyeit is biztosította. Ebben az esetben szárazföldön csak 50-60 km-t kellett megtenni a limes és a mai Hatvan között, de nagy kérdés, hogy közel kétezer éve mennyire volt erre alkalmas a Zagyva. A későbbiekben erre részletes választ adunk!

Állításunk bizonyításához történelmi, régészeti és különböző segédtudományi eredményeket, adatokat (Történeti vízrajz, numizmatika, stb.) alkalmaztunk.Tokai JánosForrás
http://gladius.org.hu/publikaciok.htm
..