logo

XI Quintilis AD

Víziváros és Parlament (Aquincum 3. és 12. burgus)

A vízivárosi őrtornyot Nagy L. említi először. Az azóta eltelt évtizedek kutatásai során bebizonyosodott, hogy ez az épület nem őrtorony, hanem a vízivárosi vicus II—III. századi épületeinek rendjébe illeszkedik.
Vele szemben a bal parton szintén Nagy Lajos feltételezett egy őrtornyot. Közlését félreértve egyenesen épületnyomokról számolnak be az őt idéző kutatók, pedig a „római nyomokat" csupán három lelet, egy szoborfej, egy bronzmaszk és egy feliratos kő jelenti. Ezeket a leleteket a közlő, Hekler Antal szerint a Parlament alapozási munkái közben találták.

A Parlament alapozását 1886. október 25. és 1887. augusztus 31. között végezték, 1887. október 1-jére pedig befejezték az alap betonozását is. Ha tehát a Hekler által említett bronzmaszk 1889-ben került elő, akkor biztosan nem a Parlament alapozásakor találták.

A szoborfej és a feliratos kő ugyan előkerülhettek a Parlament alapozásakor, azonban biztos, hogy másodlagosan kerültek ide, a Parlament ugyanis feltöltésen épült. Ezt figyelembe véve csak azt állíthatjuk biztosan, hogy az idehordott feltöltés római kori lelőhelyről származott, de ezek a leletek semmiképpen nem utalnak őrtoronyra.Varga Gábor