logo

VII December AD

Bevezetés (Geofizikai mérések)

A régészetben már világszerte – több mint 30 éve – alkalmaznak geofizikai módszereket egyes lelőhelyek előkutatására. Nyugaton az ilyen típusú kutatást már rendszeresen végzik, a régészek igénylik, sőt előírások, törvények is szabályozzák néhány országban. Manapság hazánkban is előtérbe került – pl. az autópálya-építések kapcsán – a régészeti területek nagyobb termelékenységű geofizikai módszerekkel történő területi előkutatása, ami, ha másra nem, legalább a nem perspektivikus területek ásatásból történő kizárására alkalmas, és a feltáráshoz képest viszonylag olcsó módszer.

A felszín közeli betemetett objektumok roncsolásmentes vizsgálatában a geofizikai módszerek alkalmazása a legtöbb esetben igen hatékony eszköznek bizonyul. Az elmúlt évtizedek és különösen az elmúlt évek technikai fejlődésének eredményeképpen mind a kutatóeszközök minősége, érzékenysége, mind az alkalmazható mintavételi gyakoriság jelentősen megnövekedett, lehetővé téve nagy területek nagy felbontású vizsgálatát. A geofizikai eljárások a világ minden táján mind nagyobb szerepet kapnak a régészeti kutatásokban, a feltárások előkészítésében.

A legegyszerűbb – akár geofizikai módszerként is besorolható – segédeszköz a fémkereső műszer, amelyet a régészetben és a hadszíntérkutatásban régóta alkalmaznak. Nem kisebbítve e módszer lehetőségeit, meg kell említeni, hogy léteznek ennél komolyabb fizikai mérőeszközök, amelyek segítségével felszín alatti tárgyak, leletek, objektumok, inhomogenitások stb. kutathatók. Az alábbiakban ezekből mutatunk be néhány lehetőséget, régészeti alkalmazási példákkal alátámasztva.Heilig Balázs – Kovács Péter – Pattantyús Á. Miklós


Forrás: Régészeti kézikönyv