logo

VI Martius AD

Itinerarium

útleírás, útikönyv. Nem azonos a mai útikönyvekkel.A római birodalom útjait ábrázolták rajta, jelölve az elágazásokat, az útvonalat keresztező folyókat, az út menti városokat, az egymás melletti városok közötti távolságot római mérföldben (m. p.), valamint az állami posta, a cursus publicus útvonala mentén elhelyezkedő fogatváltó- ( mutatio) és pihenőhelyeket (mansio). Nem térkép volt, bár a mai autótérképhez hasonló funkciót töltött be, az utakat ugyanis nem léptékarányosan, síkra vetítve, hanem az íróanyagul szolgáló papirusztekercs hosszában, nagyjából párhuzamosan egymás mellé fektetve ábrázolták.
Az itinerarium-ok az egész birodalomról készültek. Civilek, főleg kereskedők, valamint a késő antikvitás zarándokai és katonák egyaránt használták. Legfontosabb ránk maradt itinerarium-ok: az Itinerarium provinciarum Antonini Aug usti Caracalla idejéből származik, 300 táján átdolgozták.

A Tabula Peutingeriana egy 2/3. században készölt és a késő antikvitásban, talán a 4. században átdolgozott itinerarium másolata. Nevét Konrad Peutinger augsburgi tanácsosról kapta, aki 1508-ban szerezte meg. Ma egy 6.82 m hosszú, 34 cm széles darab van meg belőle.

A Geografus Ravennas, más néven Anonymus Rauennas itinerarium-a a 7/8. századból származik, de az előbbihez hasonló ábrázolásra vezethető vissza. Keresztény zarándokok számára készült 333-ban az - Hierosolymitanum sive Burdigalense, amely a Burdigalából (Bordeaux) Jeruzsálembe, és onnan vissza, Rómán át Mediolanumba vezető utat írja le.


.-