logo

XXIV October AD

Cassius Dio

Cassius Dio, Cocceianus (Nikaia, ma Iznik, Törökország, Kr. u. 163 vagy 164 - Nikaia,Kr. u. 235 körül) Görög történetíróVagyonos provinciális családból származott. Caracalla uralkodása alatt Rómába ment, ahol a szenátus tagja lett. Hivatali pályája meredeken emelkedett felfelé, egyre magasabb méltóságokat töltött be. Két ízben volt consul, a második alkalommal 229 hivataltársa Alexander Severus, a későbbi császár volt. E consulságának végén visszavonult szülőföldjére. Fő műve a „Rhómaiké hisztoria” (Római történelem) volt, ebben Róma történetét írta meg a város alapításától saját koráig 80 részben. Saját bevallása szerint 12 évet töltött el a munkához szükséges adatok összegyűjtésével, további tíz évig tartott a mű elkészítése. Művében a monarchia feltétlen hívének mutatja magát.

Cassius Dio műve a későbbi, bizánci történészek számára a római történetírás reprezentáns képviselője volt. Művét szorgalmasan kivonatolták. Nekik köszönhető, hogy a mű elveszett részeit (1-35. rész és 61-78. rész) rekonstruálni tudjuk.

Egyéb, sajnos elveszett munkáit maga említi történeti munkájában: az egyikben a Septimius Severus trónra léptét megelőző álmokat és csodajeleket gyűjtötte össze, a másik műve pedig háborúk és lázadások története volt.